حاتمی کیا

«لاتاری» و «به وقت شام» قبل از اینکه توسط داوران نادیده گرفته شوند، توسط منتقدان دو برنامه سینمایی سربریده شدند و بعد هیات داوران جسارت بیشتری برای بایکوت این فیلم‌ها از خود نشان داد.

سرویس فرهنگ و هنر مشرق - در مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر پس از اینکه نام حاتمی کیا به عنوان برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی خوانده شد، کارگردان به وقت شام روی سن مراسم اختتامیه حضور پیدا کرد و  گفت:

ممنونم از محبت داوران عزیز. من فیلمساز وابسته و فیلمساز این نظامم. من افتخار می کنم از کسانی حرف می زنم که باورشان دارم. من سی سال است روی این سن می آیم و می روم. از سازمان اوج تشکر می کنم. آنها خیلی زحمت میکشند و باید نام سربازان گمنام امام زمان را به آنها داد. متاسفم از همکارانم که وقتی اسم این سازمان ها و... به میان می آید، به آن معنا می دهند. افتخار می کنم برای مدافعان حرم فیلم ساختم. افتخار می کنم از بچه های سپاه و حاج قاسم سلیمانی جایزه گرفتم. بابت کارهایم پشیمان نیستم. اگر خانه سینما به محل کارآفرینی تبدیل شود، من کارآفرینم چراکه یک سال رزق به آنها رساندم. امثال رشیدپور این واژه ها را می سازند. به تلویزیون اعتراض می کنم از مسئولان شبکه سه و دو، شکایتم را به خدا می برم. حاج قاسم سلیمانی با دیدن فیلم من اشک ریخت. این نگاه واقعا زشت است برای این مملکت. من شکایتم را پیش خدا می برم.

حاتمی‌کیا به فردی مثل رشیدپور یا یک برنامه سینمایی معترض نبود او به یک هژمونی نامحسوس‌در برنامه‌های سینمایی رسانه ملی در قالب تحلیل و نقد فیلم گلایه‌مند بود و اگر تصور کنیم سطح اعتراض حاتمی‌کیا درباره نقد و تحلیل فیلم به وقت شام در یکی دو  برنامه سینمایی خاص بود، معترضه او را کم ارزش جلوه داده‌ایم.

بیشتر بخوانید:

پس از مدت‌ها بی‌مهری بالاخره حاتمی کیا سیمرغ کارگردانی را گرفت/ حاتمی کیا : شکایتم را پیش خدا می‌برم +عکس و فیلم

پس از این ابراز نظر موجی از حملات و حمایت های در صفوف حیدری و نعمتی، خیبری و موتوری در فضای مجازی منتشر شد و هدف اصلی ابراهیم حاتمی‌کیا در میان هجوم چپ و راست در فضای مجازی گم شد. حاتمی‌کیا به فردی مثل رشیدپور یا یک برنامه سینمایی معترض نبود او به یک هژمونی نامحسوس در برنامه‌های سینمایی رسانه ملی در قالب تحلیل و نقد فیلم گلایه‌مند بود و اگر تصور کنیم سطح اعتراض حاتمی‌کیا درباره نقد و تحلیل فیلم به وقت شام در یکی دو برنامه سینمایی خاص بود، معترضه او را کم ارزش جلوه داده‌ایم.

به هر ترتیب فیلم انقلابی، ملی و بومی  را باید با رویکرد و اسلوب سینمایی متناسب با الگوهای بومی و ملی  نقد و تحلیل کرد  و از قضا چند روز قبل از اعتراض حاتمی‌کیا ، مسعود ده نمکی در واکنش به فضای یکطرفه حاکم در برنامه‌های سینمایی پستی را منتشر کرد که برخی معنا و مفهوم پست منتشر شده ده نمکی را درک نکردند. در پست مذکور ده نمکی به چند موضوع مرتبط با جشنواره و وضعیت مرتبط با فضای نقد مطالبی را به نگارش درآورد و در پاراگرافی هوشمندانه نوشت : ای کاش حداقل فرق تحلیل فیلم و نقد فیلم را می دانستند شاید آن وقت کلاه سرشان نمی رفت.(اینجا)

در واقع قبل از حاتمی‌کیا و معترضه‌اش به فضای حاکم در برنامه‌های سینمایی سیما،  ده‌نمکی هشدار داده بود چه وضعیت تراژیکی در برنامه‌های سینمایی حاکم است. واقعیت این است که در اغلب برنامه‌های سینمایی تلویزیون مجری‌هایی امثال رشیدپور، عنقا، گبرلو نقش برجسته چندانی ندارند.

بیشتر بخوانید :

باید منتظر دوران دیکتاتوری رشیدپور باشیم؟

آنچه در برنامه های سینمایی در قالب نقد رخ می‌دهد باید به صورت بنیادین اصلاح شود، کارشناسان سینمایی و منتقدانی هستند که در برنامه‌های مختلف سینمایی حضور پیدا می‌کنند و اغلب نویسندگان یک ماهنامه سینمایی خاص هستند. ماهنامه‌ای که قدمت طولانی دارد و یکی از اهداف بلند مدت گردانندگانش، تربیت نیروهای منتقد سینماست. نه کار سیاسی انجام می‌دهند و نه هدف‌گیری و سو گیری سیاسی دارند، اما در حوزه سینما، جهت دهی کلانی دارند و سایر خبرنگاران و روزنامه نگاران سینمایی رویکرد این نشریه برایشان وحی منزل است. نکته مهمتری این است که این جریان طی سی‌و اندی سال اخیر همواره سلیقه خود را از طریق نشریه و تاثیر در فضای مطبوعات سینمایی توسعه و بسط داده است و به صورت نامحسوس سینما را مدیریت می‌کند.

کارشناسان سینمایی و منتقدانی که در برنامه‌های مختلف سینمایی حضور پیدا می‌کنند اغلب نویسندگان یک ماهنامه سینمایی خاص هستند. ماهنامه‌ای که قدمت طولانی دارد و یکی از اهداف بلند مدت گردانندگانش تربیت نیروهای منتقد سینماست. نه کار سیاسی انجام می‌دهند و نه هدف‌گیری و سوء گیری سیاسی دارند، اما در حوزه سینما، جهت دهی کلانی دارند

اگر لیست منتقدان و نویسندگان سینمایی حاضر در برنامه‌های تلویزیونی را بررسی کنیم، اغلب منتقدان برخواسته از نشریه مورد اشاره هستند و پس از اینکه برند این نویسندگان با این نشریه خاص کمی معتبر می‌شود به فاصله کمی سر از برنامه‌های تحلیلی سینمایی سردرمی‌آورند. این جریان به صورت نامحسوس در میان اصحاب رسانه و اغلب منتقدانی که خروجی این نشریه هستند، جریان بزرگی ساخته‌اند و کافیست فیلمی ساخته شود که باب طبع نشریه خاص نباشد. خروجی‌های این نشریه که در حال حاضر در فضای مجازی و برنامه‌های تلویزیون پراکنده‌اند در اقدامی هماهنگ به قتل «به وقت شام» و «لاتاری» کمر می‌بندند. به همین دلیل است که اغلب فیلم‌هایی که مضمون انقلابی دارند و طی بیست و اندی سال اخیر ساخته‌ شده‌اند با دست فرمان گردانندگان رسانه مذکور در کلیه رسانه‌های مکتوب، مجازی، تصویری و صوتی بایکوت می‌شود.

هژمونی این نشریه به شکل عجیبی در فضای سینما توسعه یافته است و این مسئله ناگهان به صورت ناهنجاری در جشنواره فیلم فجر  در قالب تاختن به آثار انقلابی خودش را نشان می‌دهد. اغلب کسانی که در برنامه‌های تحلیلی – سینمایی سمت مجری یا کارشناس را دارند از وابستگان خاص به این نشریه هستند و به صورت هدفمند و کاملا هماهنگ شده‌ای در فضای مجازی و رسانه ملی در برنامه‌های تصویری آثار ارزشمندی مثل تنگه ابوقریب و به وقت شام و لاتاری را مورد هجمه هماهنگ خود قرار داده‌اند و منتقدان جوان انقلابی که طی 10 سال اخیر در فضای مکتوب و مجازی خوش درخشیده‌اند جایی در برنامه‌های تحلیلی رسانه ملی ندارند.

اقدام هدفمند منتقدان وابسته به یک جریان سینمایی به اعتراض ابراهیم حاتمی‌کیا در اختتامیه جشنواره فیلم فجر منجر می‌شود و به فاصله کوتاهی عبدالعلی علی عسکری رئیس رسانه ملی در گفت‌وگو با  خبرگزاری فارس می‌گوید: در این زمینه در برنامه هفت اشتباه کردند و تذکر لازم در این خصوص داده شده است.

در صورتیکه این اشتباه رسانه ملی، محدود به یک برنامه تلویزیونی خاص نیست. اشتباه بزرگ‌تر سیما در دو دهه اخیر دعوت از منتقدانی است  که به صورت نامحسوس به یک جریان فکری خاص وابسته هستند و با یک تذکر رفع و رجوع نخواهد شد. حتی حذف رشیدپور و عنقا از دو برنامه سینمایی مسئله را حل نمی‌کند.

ریاست محترم سازمان در مورد این ماجرا باید به جای کور کردن چشم، تذکر و توبیخ و حذف ، کمی ابرو را آرایش کنند و رویکرد برنامه‌های سینمایی اعم از داخلی و خارجی با تغییر مدعوین و کارشناسان سینمایی قطعا حل خواهد شد.  مسئولیت خطیری  که پس از هشدار جدی ابراهیم حاتمی‌کیا  بر عهده ریاست سازمان است. حل این مسئله به صورت بنیادین سبب جهت دهی انقلابی به برنامه‌های سینمایی خواهد شد. 

به تعبیری دیگر ریاست رسانه ملی باید دست به یک انقلاب بزرگ بزند و منتقدان سینمایی وابسته و خروجی‌های متصل به آن نشریه خاص نباید فرصت حضور در برنامه‌های سینمایی را داشته باشند. در مجال فراهم شده برای منتقدان وابسته به نشریه مذکور در برنامه‌های متنوع رسانه ملی، جمع مذکور با الگو و اسلوب‌های هنری، آثار انقلابی و فیلمسازان انقلابی مورد هجمه قرار می‌دهند و به همین دلیل است که فیلمسازان ارزشی با رسانه ملی زوایه پیدا کرده‌اند.

 ریاست رسانه ملی باید دست به یک انقلاب بزرگ بزند و منتقدان سینمایی وابسته و خروجی‌های متصل به آن نشریه خاص نباید فرصت حضور در برنامه‌های سینمایی را داشته باشند.

متاسفانه در اغلب برنامه‌های سینمایی که می‌خواهند یک منتقد سینمایی انقلابی را دعوت کنند دست به دامان یک کلیشه خاص می‌شوند که در برنامه یکی مانده به آخر جشنواره حضور پیدا کرد و با تحلیل همین برنامه می‌توان فهمید حضور چنین منتقدانی نه تنها قوتی برای جریان سینمای انقلاب نیست بلکه از اساس آنرا تضعیف می‌کند. به این موضوع باید دقت داشته باشیم که لاتاری قبل از اینکه توسط داوران نادیده گرفته شود، در دو برنامه «سینما دو» و «سینما هفت» سیما توسط منتقدان این برنامه  سربریده شد و بعد هیات داوران جسارت بیشتری از خود برای بایکوت کامل این فیلم از خود نشان داد. و نکته جالب اینجاست ریاست محترم رسانه ملی در گفتگوی خود با خبرگزاری فارس می‌فرمایند: فیلم سینمایی «لاتاری» هم که فیلمی انسانی، عاشقانه و جوانمردانه بود، مظلوم واقع شد. در صورتیکه بذر بایکوت لاتاری، توسط برنامه‌های سینما و منتقدان حاضر در این دو برنامه سینمایی پاشیده شد.

در این گزارش، قصد نداریم که منابع تغدیه مالی این نشریه خاص و وابستگی مالی و معنوی را به برخی جریانات سیاسی را به صورت مستقیم بررسی کنیم اما مسئولان سازمان باید هشدار ابراهیم حاتمی‌کیا را جدی بگیرند و به یک اصلاح ساختاری در برنامه‌های سینمایی دست بزنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 25
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 15
  • IR ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    91 16
    رشیدپور کیلویی چند است
    • کارشناس IR ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
      29 9
      همه فیلمسازها 40 سال است با پول بیت المال فیلم میسازند اما اگر برای انسانیت و دین خدا بسازی بهت میگویند مزدور
  • ارتین IR ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    مشرق من هیچ کدوم از فیلم هارو ندیدم و موضوعاتش رو هم نمیدونم اما هر سال این بازی رو درمیاری....قرار نیست همه چیزی رو دوست داشته باشه که تو دوست داری......به جز موضوع؛چیزهای دیگه ای هم توی فیلم تاثیر گزاره
    • IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
      پس شما وقتی هیچ کدام از این فیلم ها رو ندیدی و موضوعاتش رو نمیدونی چطور اظهار فضل می کنی و نظر می دهی!!!
  • علی IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    32 72
    منظور نگارنده این است که تلوزیون همواره باید از آقای حاتمی کیا و تهیه کنندگان فیلمهایش تعریف کند و جای هیچ انتقادی نیست
    • IR ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
      37 14
      نقد مشکلی نداره ولی تخریب هماهنگ و سیستماتیک مضمون هست و باید باهاش مقابله بشه. چیزی که برای به وقت شام و لاتاری اتفاق افتاد نقد نبود تخریب تند بود!!
    • IR ۱۷:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
      23 11
      بله که نه، باید مداوما به حاتمی کیا بتازه و امثالشو بایکوت کنه!
  • IR ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    43 15
    همه اینا تقصیر اون به اصطلاح منتقد امیر قادری هست کی وابستگیش به اصلاح طلب ها کاملا مشخصه و جیره خور اوناست
  • طناز IR ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    39 16
    وای اگر خامنه ای حکم جهادم دهد
    • IR ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
      11 17
      واسه یه فیلم ؟!
    • IR ۱۷:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
      15 16
      ماهم پایه ایم اگر رهبری حکم جهاد بدهند ولی به قرآن این شعار ربطی به این مقاله نداره!
  • مریم IR ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    38 10
    زنده باشی دلاور آقای حاتمی کیا این ملت به دلیرمردانی چون حاج قاسم و سربازانش، مدافعان حرم و هنرمندان انقلابی چون شما می بالند
  • IR ۱۶:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    21 14
    من من بعد برنامه هایی را که رشید پور در آن باشد بایکوت می کنم
  • IR ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    12 65
    شماها همیشه با هوچی گری و شارلاتان بازی میخواهید پیش ببرید !!! یه فیلمتان یه بار جایزه نگرفته ببین چه مسخره بازی راه انداختین! رای نیاوردین ، زمین و زمان بی دین و مرتد شدند ! فردا هم فیلمتان فروش نکنه ، خدا به داد مردم و صاحبان سینما برسه !!!!!
    • ناشناس IR ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
      31 12
      شارلاتان و هوچی باز که کاملا معلومه کدوم جریان فکری هستند سال ۸۸ به بیست و چهار میلیون رای احترام نگذاشتن اونم از هوچی بازی انتخابات امسال تو تخریب کاندیداها و اوردن اقای پوششی و اینم از دولتتون که چجوری هوچی بازی میکنه پس شما خواهشا سکوت برید یکم خجالت بکشید
    • IR ۱۷:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
      23 6
      اولا که فیلممان؟! دوما جایزه گرفت اتفاقا سوما اول مقاله رو بخون بعد نظر بده
    • IR ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
      16 8
      حکایت امثال شما حکایت همون دزدیه که داد میزد آی دزد
    • IR ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
      17 3
      حکایت امثال شما حکایت همون دزدیه که داد میزد آی دزد
  • IR ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    15 5
    خمینی یادت بخیر
  • IR ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    17 4
    افرین
  • سیاوش IR ۱۹:۱۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    36 7
    آمریکا از سوریه داره فیلم میسازه به عنوان یه قهرمان فاتح سوریه از دست داعش ولی ما با دادن این همه خون تو سوریه مردم خودمون کارگردانمنو مسخره میکنند از خدا بترسید
  • US ۲۰:۴۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    13 5
    سند 2030و سینما
  • محمد IR ۲۱:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۴
    19 7
    بحث نفوذ را كه رهبر معظم انقلاب اشاره كرده بودندشامل سينما نيز مي شود
  • حقوقی IR ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۵
    15 7
    سلام. انشا الله که به اینها اهمیت بدهند. زنده باد هنر متعهد
  • IR ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    3 0
    شگفتا از بعضی از این مردم که دونسته یا ندونسته آب به آسیاب دشمنان این مرز و بوم میریزند!! مرگ بر امریکا و بزک کنندگان چهره خبیث شیطان بزرگ

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس